lørdag 18. april 2015

Dobbeltportretter

Her følger en serie med dobbeltportretter.  Jeg tipper bildene kan være tatt på 1940 tallet,  men jeg vet ikke hvor. Kanskje i Salangen, Lavangen eller Salangsdalen. Alle personene er ukjente for meg. Negativene kommer også denne gangen fra pappa si samling med negativfilmer og bilder. Selv om flere av bildene kan virke litt "oppstilte", og selv om personene har forskjellig alder, uttrykk og utseende, så synes jeg alle ansiktene utstråler ærlighet og karakter.









 

fredag 17. april 2015

Ukjent familie


Negativene til disse bildene lå i forskjellige esker.  Undervegs i skanninga, og etterhvert som negativene ble bilder, så jeg at her må det være nære relasjoner mellom folkene på bildene.  Ja, dette må rett og slett være personer fra samme familie.  Men hvem er denne familien?

Det er vanskelig å si med sikkerhet hvor og når disse bildene er tatt,  men jeg tipper Salangen for kanskje bortimot 70 år sia.

Far og mor i familien.
Far og sønn.

Mor og minstemann - som sannsynligvis er ei lita jente. 
En liten storebror.

onsdag 15. april 2015

Flere bilder av folk i farfar hagen

Bilde nummer 1: Jeg synes det er noe kjent med denne dama og tipper hun er fra Innergården.
Bilde nummer 2: I følge Odd Sars-Olsen er dette Steinar, Sonja og Bjørnulf Bergholt. 
Bilde nummer 3: Det er noe kjent med denne frøkena også. Kan det være ei lita frøken Voll?
Bilde nummer 4: Og her er enda et bilde av den samme frøkena. 

Bilde nummer 5: Oddveig fra Lia, Indregård og Solveig Knutsen.  Takk for tipset, Odd Sars-Olsen.
Bilde nummer 6: Og hvem er dette?  Alle bildene er tatt for rundt 70 år sia, tipper jeg, og alle er tatt i hagen til mine besteforeldre.

Fotografering i farfarhagen

Her kommer en serie med bilder som alle, etter hva jeg kan se,  er tatt i hagen til mine besteforeldre.  Dessverre er alle personene ukjente for meg. Bilde nummer 1: Søsken?

Nr 2: Mor og bar?

Nr 3: Venninner med barn? Damen til høgre i bildet er sannsynligvis den samme som på det forrige bildet.

Nr 4: Mor og barn.  I følge opplysninger på Salangen Før og Nå er dette Solveig Danielsen med dattera Kari-Anne.

De siste 3 bildene viser mor og barn fra samme familie.
  
Nr 6:  Minstemann.

Nr 7: Bror og søster.

lørdag 11. april 2015

17. mai 1947

Disse bildene er fra Hadsel, og jeg tipper at alle er fra 17. mai 1947. 

Her står mamma og storesøstera mi sammen med lokale folk som dessverre er ukjente for meg.
Det lokale 17. mai toget i 1947.
Det lokale 17. mai toget, på tur til kirka,  tipper jeg.
17. mai,  ved kirka.
Utsikt fra kirka.

Hvor og hvem er dette?

Denne bildeserien er skannet fra negativer i pappas bilde - og negativsamling. Alle personene vi ser her er ukjente for meg, men jeg ser at flere går igjen på bildene.
Jeg antar bildene er tatt en gang i løpet av 1940 årene, og jeg går ut fra at det er pappa som har fotografert,  ettersom alle negativene finnes i hans samling. 
Det kan se ut som om det er en utflukt. Kanskje er det noe eller noen som skal feires? Men hvor kan dette være, og hvem ser vi på bildene?
Alle tips mottas med takk.

fredag 10. april 2015

Gamle bilder fra glassnegativer

Samtlige bilder i dette innlegget kommer fra gamle glassnegativer. 
Jeg tipper at de fleste bildene er tatt mellom 1915 og 1920, og det virker som om alle er tatt i hagen til mine besteforeldre. Dessverre vet jeg ikke hvem disse tre damene er. Men kan dette være Turid eller Karen Austvoll?




Kan dette være en av Austvollbrødrene?  Håkon eller Sigurd?

Dette bildet viser farfar og farmor og fire av deres fem barn.  Kanskje er det onkel Arne, den eldste sønnen deres, som er fotografen her? Bildet er tatt i anledning konfirmasjonen til pappas eldste søster, Gunnvor. Bak på negativet står det skrevet: 30. 6. 1918,  og det stemmer med datoen da tante Gunnvor ble konfirmert. Mannen i midten bak på bildet er sannsynligvis presten.  I følge kirkeboka var det pastor Oscar Pedersen. Den unge damen som står som nummer to fra høgre, er Bergliot Johansen,  en kjær og nær nabo av familien.
Dette er et tidlig bilde av huset på Solheim. Huset ble bygd i 1912,  og ut fra alderen på mine tanter som står foran huset,  tipper jeg at bildet kan være tatt bare noen få år seinere.
Og her er enda et bilde av huset på Solheim.

Dette bildet viser min onkel, Svend Svendsen, som ung ungdom. Onkel Svend var gift med mamma si eldste søster. Han var forøvrig bror til Bergliot Johansen, som er med på familiebildet fra tante Gunnvor sin konfirmasjon. Muligens kan dette bildet være tatt i forbindelse med onkel Svend sin konfirmasjon. I så fall er det ca. 100 år gammelt.

torsdag 9. april 2015

Flere bilder fra Salangen

Dette bildet er tatt utenfor skolen i Innergården, sannsynligvis rundt 1935. På denne skolen ble pappa født i 1909. I følge Ågot Voll ble skolen tatt i bruk i 1871 og er den eldste i Salangen.
Jeg vet ikke hvor dette bildet er tatt.  Både personen på bildet og husene er fremmede for meg.  Kan bildet være fra Salangen? 
Dette bildet er tatt i Innergården,  sannsynligvis utenfor Innseth huset.  Vi ser Storvollen i bakgrunnen. Jeg vet ikke hvem syklistene er, men jeg antar bildet er tatt på slutten av 1940 tallet.

 
En imponerende veggdekorasjon! Men hvor og hvem er dette? 

Dette bildet er nok også tatt i Innergården, eller kanskje i Skårvika? Men personene er ukjente for meg. 

onsdag 8. april 2015

Gartner Albert i Innergården


Albert Hansen i Innergården var en trivelig, kunnskapsrik, entusiastisk og kreativ mann. Han var også en god venn av pappa og familien vår. Kanskje var han også inspirert av hagen til min farfar da han i unge år drog til Trønderlag for å ta gartnerutdanning der. Det var alltid spennende og interessant å besøke Albert og gartneriet hans. Her var det både spiselige vekster og spesielle prydplanter. Jeg mener å huske at mitt aller første møte med planten Edelweiss (Alpefiol), skjedde i hagen hos Albert.(Det fantes også Edelweiss i farfarhagen, men det var før mi tid). Søyleaspene i Albert sin hage ble også et landemerke etterhvert. Sannsynligvis kom de opprinnelig fra gartnerskolen i Trønderlag hvor Albert hadde vært elev, og de formerte seg villig ved rotskudd. I dag finnes det nok mange søyleasper med utspring fra gartneriet i Innergården,  både i Salangen og andre steder, blant annet her i Vesterålen.  

I sesongen hadde Albert god hjelp av heile familien. Her er det slåttonna som er i gang, ser det ut for.  Jeg er litt usikker på hvor dette bildet er tatt,  men sannsynligvis er det tatt i området ovenfor gartneriet. 

Og her tar man seg en pust i bakken.  Jeg tipper at damen til venstre i bildet er ei av søstrene til Albert.
  

Her er Albert på besøk i hagen hos mine besteforeldre. 
 
Albert, søstera Karen og broren Odd, var også ivrige turmennesker og fotografer, og hvert år fikk vi julehilsen fra dem på kort med fine motiver fra nærområdet, eller fra turer som de hadde vært på i løpet av året. Her er ett av bildene.